Katalog

269.2.204.570d38624eec64a6008fd1e21c9befcc4426e5cb

Naučni klub

nk csu logo

Ponuda seminara

UVMWorkShop

Kontakt

  email button

„Zimski dani prosvetnih radnika“

U Kragujevcu svečano otvorena tradicionalna manifestacija „Zimski dani prosvetnih radnika“

DSCN9090     DSCN9099

30.januara, u Kragujevcu, u Velikoj sali Skupštine grada, svečano je otvorena tradicionalna manifestacija, pod nazivom „Zimski dani prosvetnih radnika“, u organizaciji Centra za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju Kragujevac.
Ova manifestacija organizuje se deveti put za redom, a osmišljena je tako da se održava u periodu zimskog školskog raspusta, u okviru koje, zaposleni u obrazovanju, sa područja grada Kragujevca i regiona Šumadije i Pomoravlja, imaju priliku da pohađaju veliki broj različitih oblika stručnog usavršavanja.


Procenjeno je da je, od 2009.godine, od kada se ova manifestacija održava, seminarima, stručnim skupovima i ostalim oblicima stručnog usavršavanja, u okviru ove manifestacije, prisustvovalo više od 4.500 prosvetnih radnika.
Ove godine, manifestacija je otvorena savetovanjem na temu tematskog planiranja nastave.
U uvodnom delu, u ime institucije koja organizuje ovu manifestaciju, prisutnima se obratila direktorka Centra za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju Kragujevac, gospođa Zorica Nikolić.
U ime Školske uprave Kragujevac, prigodnom rečju, prisutnima se obratio i rukovodilac ŠU, gospodin Goran Joksimović. On se u svom obraćanju, između ostalog, osvrnuo na problem motivacije zaposlenih u prosveti, kada je u pitanju stručno usavršavanje. Po njemu, naš sistem stručnog usavršavanja proizveo je tri vrste „konzumenata“, one koji su motivisani samo ekstristički, tj.u ovom slučaju, sertifikatom, zatim one koje pokreće entuzijazam i one treće koje je nazvao, „refleksivnim praktičarima“.
Goran Joksimović za njih kaže: „to su nastavnici koji daju doprinos promenama i unapređivanju naše obrazovno-vaspitne stvarnosti. Oni uključuju metakogniciju, promišljaju o svojoj praksi, prate je i ispituju i kada otkriju problem (izazov) u svojojk učionici, traže za njega odgovarajuće rešenje u onom što im nudi teorija. Oni nastupaju iz konteksta u kome rade i ukome žele da svojim učenicima omoguće učenje, tretirajući ih kao ličnosti, pa samoposmatrajući i prateći sopstvenu praksu, pred sebe postavljaju ciljeve i intelektualne zadatke – da istražuju i povezuju praktične izazove sa teorijskim znanjem, unapređujući time oba, a i same sebe“.
Na kraju on kaže da svi moramo stremiti da postanemo „refleksivni praktičari“ i pokušavati i truditi se da svakodnevno napredujemo i usavršavamo se, kako na profesionalnom, tako i na ličnom planu.
Manifestaciju je svečano otvorila specijalna savetnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, gospođa Dragana Milovanović, koja je pozdravila prisutne i, takođe, govorila o važnosti stručnog usavršavanja, posebno u današnjem vremenu svakodnevnih promena, kojima se moramo prilagoditi.
Nakon ceremonijalnog dela, održano je savetovanje, pod nazivom, „Tematsko planiranje nastave“, u okviru kojeg su izlagači bili saradnica u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, gospođa Snežana Pavlović, kao i uvaženi gosti sa Fakulteta pedagoškog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, doc.dr Biljana Stojanović i prof.dr Dušan Ristanović.
Saradnica u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, gospođa Snežana Pavlović, govorila je o ambijentalnoj nastavi, kao sveprisutnijem konceptu obliku vaspitno-obrazovnog rada i, kroz konkretne primere, predočila mogućnosti, koje ovaj koncept nudi.
Docent doktor Biljana Stojanović je govorila o problemu prilagođavanja učenika/dece, kao i vrstama problema koje učenici imaju, kada je prilagođavanje školi i učenju u pitanju. Takođe, govorila je o različitim vrstama ponašajnih problema, ali je ponudila i neka od rešenja, kako te probleme prevazići i ukazala na neke od grešaka, kada je obrazovno-vaspitni rad sa najmlađima u pitanju.
Profesor doktor Dušan Ristanović je u svom izlaganju govorio o tematskom planiranju nastave, kao modernom načinu rada i organizacije obrazovno-vaspitnog procesa, konkretnim modelima ovog tipa nastave, kao i novinama i dobrobitima koje ovaj način rada donosi.

DSCN9110     DSCN9096


Otvaranju manifestacije i savetovanju je prisustvovalo 320 nastavnika, vaspitača i direktora obrazovnih institucija iz Kragujevca i regiona.
Ove godine, u okviru manifestacije „Zimski dani prosvetnih radnika“, biće održano ukupno 8 akreditovanih seminara i jedan stručni skup, namenjen zaposlenima u predškolskim ustanovama. Takođe, zbog velikog interesovanja, biće održan i jedan seminar za šefove računovodstva u obrazovno-vaspitnim ustanovama, sa teritorije grada Kragujevca.

Kontakt podaci

  • Adresa:  
    Grada Sirena 15, ulaz broj 2, 3400 Kragujevac

  • Telefoni:
    +381 60 55 988 00 (direktor)
    +381 60 55 988 01 (saradnici)
    +381 60 55 988 02 (pomoćnik direktora)

Mejl adrese:
csukg.saradnici@gmail.com,
czsu.kg@gmail.com